Plannen voor volkstuinen van tafel na zware kritiek: ‘We zijn niet gehoord, nergens bij betrokken’

De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar trekt zijn voorstellen voor nieuwe regels voor volkstuinen in, en gaat die opnieuw formuleren. Hij doet dat na zware kritiek van de duizenden volkstuinders.

Achbar kreeg er woensdagavond van langs in een bomvolle vergaderzaal in het stadhuis, waar zoveel huurders van volkstuinen naartoe waren gekomen dat de meesten moesten staan of op de grond zitten, en sommigen zelfs niet meer naar binnen konden. De volkstuinders zijn woest over Achbars plannen.

En dat bleek ook te gelden voor veel fracties in de raad. Onder meer Leefbaar Rotterdam, PvdA, 50Plus en GroenLinks eisten dat Achbar zijn plannen terugtrekt en met een nieuw voorstel komt. Ze wilden niet eens over het liggende voorstel debatteren, omdat Achbar na alle kritiek zelf al inziet dat een deel daarvan niet verstandig is.

Onrust
,,Het klopt gewoon niet”, zei Benvenido van Schaik (Leefbaar). ,,Dit heeft al te veel onrust veroorzaakt. Kijk eens hoeveel mensen hier zijn. Dit proces moet over, maar dan mét participatie. We gaan het niet behandelen, het moet gewoon over, klaar.” Ellen Verkoelen (50Plus) eiste binnen twee weken een nieuwe brief. ,,En als dat dezelfde wordt als die er nu ligt, dan hebben we een politiek probleem.” Beide raadsleden kregen luid applaus.

Achbar stuurde onlangs een nieuw huurcontract naar alle 44 volkstuinen in Rotterdam. Daarin staat onder meer een huurverhoging van 75 procent, maar ook een reeks nieuwe voorwaarden. Zo moeten alle bestuurders een screening op criminele antecedenten en contacten ondergaan, worden houtkachels verboden en wordt een forse borgsom gevraagd.

Maar de grootste zorg is dat de gemeente complexen voortaan mag opeisen als er ruimte nodig is voor woningbouw. Een vereniging moet dan binnen twaalf maanden het terrein verlaten. In het nieuwe contract staat niet meer de garantie dat er dan een vervangende locatie wordt gezocht. Achbar gaf eerder al aan dat acht verenigingen in gebieden liggen waar grote nieuwbouwplannen voor zijn.

Onzorgvuldig
Woensdagavond zegde Achbar toe dat hij de raad een nieuwe brief gaat sturen, waarin hij de kritiek meeneemt. Ook gaat hij met de volkstuinbesturen in gesprek over de huurcontracten, die er anders uit gaan zien dan het contract dat hij vorige week naar de verenigingen stuurde. Achbar: ,,Het doel is niet dat we af willen van volkstuinen, maar wel dat er een duidelijk kader is voor iedereen. Dat willen we nu gezamenlijk gaan doen. Ik wil samen komen tot een gedragen overeenkomst.”

Tien volkstuinders spraken woensdag de raad toe. Ofra Bolier, voorzitter van Tot Nut en Genoegen, noemde de gang van zaken in de afgelopen periode ‘ontluisterend’. ,,We zijn nergens bij betrokken. Dit proces is onbehoorlijk, onzorgvuldig en niet gedragen door een gebrek aan samenwerking.”

Rotterdam telt 44 volkstuincomplexen met in totaal vijfduizend tuinen. Volgens Achbar is er lang niet omgekeken naar de volkstuinen en moet daarom nu veel gebeuren. De huurverhoging is nodig om de huur weer kostendekkend te krijgen, andere maatregelen moeten de veiligheid waarborgen. In 2021 verscheen onderzoek naar de situatie op de volkstuinen: op 6 van de 44 complexen zou sprake zijn van criminele activiteiten. Zij kregen ‘code rood’.

Ze zeggen echter de klachten niet te herkennen en niet te weten op welke feiten het oordeel gebaseerd is. Veel volkstuinders vrezen dat de gemeente met de maatregelen leegstand probeert te creëren, zodat het over een paar jaar makkelijker wordt om complexen te schrappen voor woningbouw. Achbar ontkent dat.

Afbeeldingen zijn genomen door Joke Schot.
www.jokeschot.com

Geplaatst op 24-01-2023