Volkstuinders uiten onvrede tijdens drukbezochte bijeenkomst op het stadhuis: ‘Mijn bek valt open’

Niet eerder in de afgelopen tien jaar was het zo druk bij een inspraakavond op het Rotterdamse stadhuis. Ruim honderd volkstuinders en een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad vinden dat wethouder Faouzi Achbar fouten heeft gemaakt bij de nieuwe plannen voor volkstuinen. De onvrede en frustratie zijn groot. “We worden geschoffeerd.”


Zonder met de volkstuinders in gesprek te zijn gegaan heeft Achbar bekendgemaakt dat hij de huurprijs van de tuinen in drie jaar tijd met 75 procent wil verhogen. Voor een gemiddelde tuin kan dat zo’n 400 euro per jaar schelen. Ook moet er voortaan een borg betaald worden van drie keer de huur van een heel jaar. Sommige verenigingen vrezen hierdoor voor hun voortbestaan. Woensdagavond kwamen ze naar het stadhuis om hun onvrede te uiten.


Grote drukte
Zodra de deuren van de zaal opengaan, komen ruim honderd volkstuinders naar binnen. De beschikbare stoelen voor het publiek zijn al snel bezet. Noodgedwongen blijven velen staan of gaan op de grond zitten. De raadsleden hadden veel mensen verwacht, maar zijn verrast. Mobieltjes worden gepakt om het te filmen.

Tien eigenaren van een volkstuin vertellen hun verhaal aan de raadsleden. Er is verbijstering over de enorme kostenstijgingen, de verboden en ook het niet mee mogen praten over de toekomstplannen. Begin december hebben ze hun eigen visie nog aangeboden aan de wethouder. Een reactie bleef uit, wel viel kort daarna ineens het plan van de gemeente op de mat.

‘Wie verzint dit?’
Er moet iets gebeuren met de volkstuinen, dat zeggen ook de leden. Maar dit plan vinden ze slecht. Frank Schurink van volkstuinvereniging Eigen Hof: ”Weten ze wel waar ze mee bezig zijn? We worden geschoffeerd. Een borg betalen: dat is hetzelfde bedrag als drie jaar huur. In onze vereniging zou dat gaan om een half miljoen. Dat geld wordt nergens voor gebruikt. Mijn bek valt open.”


Andere aanwezige tuinders op het stadhuis vullen de klachten verder aan. “Waarom gaat de huurprijs zoveel omhoog? De gemeente geeft geen goede berekening. Het wordt voor velen onbetaalbaar en zorgt voor grote onrust”, zegt Olfra Bolier. Zij heeft een tuin op het terrein van ‘Tot Nut en Genoegen’.


Bolier zegt ook dat er onmogelijke regels zijn opgesteld. Zo mag je geen heggenschaar of grasmaaier met een benzinemotor meer gebruiken, mogen er geen nieuwe bomen worden geplant en is het aansteken van een vuurkorf verleden tijd.

Rob van Dijk is voorzitter van het platform Rotterdamse Volkstuinen. Dat is een samenwerking van 37 volkstuincomplexen in de stad. Van Dijk: “Acht volkstuincomplexen moeten in de toekomst wijken voor woningbouw, maar niemand weet om welke complexen het gaat. Vrijwilligers gaan afhaken, mensen investeren niet meer. Het is zo jammer, want in dit plan staan ook echt goede zaken, zoals afspraken waar een bestuur of vereniging aan moet voldoen.”

Puinhoop
Raadsleden van diverse partijen zijn verbaasd. Ze vinden dat de wethouder er een puinhoop van heeft gemaakt, door een slechte voorbereiding en geen inspraak voor de tuinders.
Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik zegt dat hij wel een idee heeft, als de wethouder geld nodig heeft om de huren kostendekkend te maken. “De vorige beheerder heeft nog 1,6 miljoen op de plank liggen voor achterstallig onderhoud, dat is niet uitgevoerd. Laat de wethouder dat eerst maar inzetten. Dan pas kijken we of er meer nodig is”.
Theo Coskun van de SP: “De gemeente heeft het onderhoud aan de volkstuin altijd uitbesteed, maar gaat dat nu zelf doen. Dat kan, maar dan moet je wel overleggen met de tuinders en het niet op zo’n krakkemikkige, amateuristische manier doen. Nu is er paniek gezaaid. Dat nemen we de wethouder kwalijk.”

‘Niets geleerd van recreatieoord’
De hele situatie doet de raad denken aan de plannen om het recreatieoord Hoek van Holland af te stoten en te verkopen aan een investeerder. Ook toen werd er niet met de eigenaren van de huisjes en caravans gesproken. Onder druk van de raad is het plan ingetrokken. Uiteindelijk gaan de eigenaren nu zelf het beheer en de exploitatie regelen.

Richard Moti van de PvdA: ”We hebben vandaag op de rem getrapt en gezegd: ‘Kom met een nieuw voorstel’. Ik hoop dat hij dat doet. Onbegrijpelijk dat er niets geleerd is van het recreatieoord.”
Wethouder Achbar zegt dat de stad niet van de tuinders af wil. Nu de plannen er liggen, wil wethouder Achbar in gesprek met de tuinders om te kijken wat mogelijk is. Ook de hoogte van de huur is dus bespreekbaar. Op de vraag waarom de inspraak vooraf niet beter is verlopen, komt geen antwoord.


De tuinders kijken aan het eind van de avond toch positief terug. “Het gaat over de volkstuin en niet met de volkstuin. Ik hoop dat we vandaag wel voor elkaar gekregen hebben dat we samen met de gemeente toekomstplannen kunnen maken. De raad is duidelijk geweest. Eerst alle plannen rond en dan pas over huurverhoging praten.”

Afbeeldingen zijn genomen door Joke Schot.
www.jokeschot.com

Geplaatst op 24-01-2023