Informatieavond gemeente Rotterdam voor alle Rotterdamse volkstuinen

Een week geleden kregen alle volkstuinverenigingen 15 documenten toegestuurd vanuit de gemeente. De volkstuinverenigingen kregen dus een week de tijd om alles goed te lezen en hun vragen te mailen aan de gemeente. Veel besturen hebben de documenten doorgestuurd naar hun leden zodat de volkstuinders goed op de hoogte waren. Er zijn meer dan 250 mailtjes bij de gemeente binnengekomen met daarin honderden vragen.

Op de informatieavond, welke plaatsvond in het clubhuis van Streven naar Verbetering, kwam wethouder Achbar toelichting geven van de gemeentelijke plannen en nam alle ruimte om veel vragen van de volkstuinders te beantwoorden. Op sommige vragen van de verschillende besturen kon wethouder Achbar direct antwoord en duidelijkheid geven. Zo deed hij de toezegging dat de waarborgsom (van 3 keer de jaarhuur) geschrapt zou worden. Dit zorgde direct voor grote opluchting bij de volkstuinders.

Na een korte pauze kwamen de verschillende disciplines van de gemeente aan de beur, waaronder de juridische afdeling, onderhoud, handhaving

Gedurende de uitleg van de verschillende ambtenaren kwamen veel vragen, de 15 onderliggende documenten waren goed gelezen door de volkstuinders. Vtv Blijdorp bood zelfs een dossier aan de wethouder aan van 61 pagina’s met 1000 vragen.

Op de vragen werd positief gereageerd en ook werden zaken toegegeven, deelnemers noemden het zelfs cadeautjes op pakjesavond. Ter plekke werden zaken toegegeven en teruggedraaid. Hoewel positief bracht dit ook duidelijk naar voren dat veel zaken niet goed doordacht waren door de verschillende beleidsdiensten en dus de documenten niet klaar waren om toe te passen.
Dat was natuurlijk geen verrassing voor de deelnemende volkstuinbesturen aangezien men in het hele proces niet geraadpleegd is. Dat kwam op de informatieavond dan ook vaak naar voren: waarom wordt alleen óver ons gesproken en niet mét ons?

Ook aanwezig was prof.mr Marjan Olfers om toelichting te geven op de modelstatuten en model huishoudelijk reglement. Daar waren nog de minste vragen over, haar uitleg was helder en duidelijk.

Na de informatie maakten we ons klaar voor de volgende mogelijkheid om ons te laten horen: de commissievergadering ZWCS op 18 januari.

PRV Bijeenkomst deel 1

PRV Bijeenkomst deel 2

Geplaatst op 17-01-2023