Wethouder Faouzi Achbar reageert op geschrokken volkstuinders

Het nieuws van de flinke huurprijsstijging van volkstuinen viel bij veel volkstuinders in het verkeerde keelgat. Ze voelen zich niet gehoord en leven in tijden van onzekerheid. Toch probeert Faouzi Achbar, wethouder en verantwoordelijk voor de Rotterdamse volkstuinen, die onzekerheid weg te nemen. “Ik wil juist in gesprek met de belanghebbenden.”

Een van de frustratiepunten vanuit de volkstuinders is het gebrek aan communicatie. “Ik probeer juist heel transparant te communiceren”, reageert Achbar. “We doen er het maximale aan: ik neem een manifest in ontvangst, organiseer een informatieavond, ben bij Hart van Nederland, sta de pers te woord…”

Toch kwam het nieuws van de huurprijsstijging van 1,85 naar 3,21 euro als een schok binnen bij de volkstuinders. Een vermeende visie is volgens hen onduidelijk. Achbar: “We zijn nog bezig met een concept met uitgangspunten. Als die af is, willen we met belanghebbenden en de gemeenteraad in gesprek. Hopelijk is dit concept binnen een aantal weken klaar.”

Op kritiek dat sommige volkstuinders het niet meer zouden kunnen betalen en weg zouden moeten, reageert Achbar: “Er zijn sinds 2018 geen prijsstijgingen doorgevoerd. Dat hebben we als gemeente laten liggen. Wel proberen we rekening te houden met mensen met een kleine beurs.” Ook zouden volkstuinen ‘kostendekkend’ moeten zijn, al blijft de betekenis daarvan voor veel volkstuinhouders onduidelijk. “Met ‘kostendekkend’ bedoelen we grondrente, onderhoud van plantsoen, paden, riolering, zakelijke lasten, OZB-belasting; dat zit er allemaal in.”

De huurprijsstijging van volkstuinen gaat gepaard met zorgen om het voortbestaan van de tuinen. Sommige volkstuinen moeten misschien wijken voor bebouwing. Om welke volkstuinen dat gaat, is nog onduidelijk. “Daar hopen we het komende jaar meer duidelijkheid over te kunnen geven. Maar dit zijn geen ontwikkelingen die binnen nu en een jaar gaan plaatsvinden: we hebben het dan over 2035. En het gaat niet meteen om de complete verdwijning van sommige volkstuinen. Die tuinen kunnen ook gewoon blijven, of verplaatst of verkleind worden.”

Vorige week overhandigde Platform Rotterdamse Volkstuinen nog een volkstuinvisie. Dat zag er zo uit:

Afbeeldingen zijn genomen door Joke Schot.
www.jokeschot.com

Geplaatst op 24-01-2023