Van het volkstuinleven heeft wethouder Achbar geen kaas gegeten

De wijkraden in Rotterdam hebben na samenspraak besloten zich niet neer te leggen bij het besluit van wethouder Achbar (van Denk) om mee te gaan in de bezuinigingswoede van het huidige stadsbestuur ten koste van volkstuinverenigingen. Ze verwijten Achbar geen kaas te hebben gegeten van het leven op een volkstuin en ook de lange geschiedenis van deze recreatievorm niet te kennen.

Op de rol staat het gefaseerd verhogen van de huur met uiteindelijk 75% en het opleggen van praktische bepalingen voor de besturen. Hierdoor vreest men voor de toekomst van de volkstuinverenigingen. ‘’In de meeste wijken zijn de volkstuinverenigingen belangrijke openbare, groene plekken waar bewoners elkaar ontmoeten en genieten van de rust. Ook zijn zij in de loop der jaren tot bijzondere plekken uitgegroeid binnen de stad, een onmisbare schakel voor de diversiteit van de flora en fauna’’, schrijven zij verontrust in een brief aan Achbar.

In het kader van ‘Wijk aan Zet’ en met komst van de wijkraden, verbaast het de wijkraden niet geïnformeerd te zijn, waardoor ze dus evenmin (pro)actief betrokken konden worden bij dit nieuwe beleid. ‘’Wij willen u dan ook adviseren de wijkraden een adviserende rol toe te delen en hen samen met Platform Rotterdamse Volkstuinen te betrekken bij een participatietraject omtrent eventuele beleidsaanpassingen alvorens deze doorgevoerd worden’’, is de eis.

Ondertekend door de besturen van de wijkraden: Kralingseveer, Het Lage Land, Prinsenland, `s-Gravenland, Oosterflank, Zevenkamp, Ommoord, Nesselande, Blijdorp- Bergpolder – Liskwartier, Oud-Charlois-Wielewaal, Oude-Noorden, Crooswijk, Afrikaanderwijk, Tarwewijk, Feyenoord, Hoogvliet, Beverwaard, Lombardijen, Mathenesse, Bospolder Spangen Tussendijken, Carnisse – Zuidplein – Zuidpark, Hillegersberg, Schiebroek en diverse volkstuinverenigingen.

Afbeeldingen zijn genomen door Joke Schot.
www.jokeschot.com

Geplaatst op 21-03-2023