Zaterdag 8 & Zondag 9 juni 2024;  De Rotterdamse Open Volkstuindagen 

Op zaterdag 8 juni ” De Tien Tuinen Toer”. Een prachtige fietstocht langs tien groene parels van volkstuinen.

De Rotterdamse Open Volkstuinendagen worden voor de derde keer gevierd. Vorig jaar waren volkstuinverenigingen op Zuid aan zet met een prachtige fietstocht; dit jaar maken tien volkstuinverenigingen in West, aan de Noordkant van de stad, er een feestje van. 

Zij bieden Rotterdammers op zaterdag 8 juni een mooie fietstocht aan langs tien deelnemende volkstuinverenigingen. De tocht voert langs stukken natuur die velen nog niet zullen kennen. En onderweg kunnen de deelnemers kennis maken met, soms best verstopte, groene paradijsjes in onze versteende stad. 

Op elke vereniging worden kleine en soms grotere activiteiten georganiseerd. Zo krijgen bezoekers ter gelegenheid van deze dag de unieke kans opengestelde tuinen te bezoeken; anderen zullen langs bijzondere plekken op hun complex een korte rondleiding geven of vertellen over de voor iedereen toegankelijke faciliteiten. Bij een van de verenigingen kunnen de fietsers een lunch gebruiken. Op alle verenigingen zal men graag de deelnemers aan de fietstocht kennis laten maken met de ongekende biodiversiteit van de bijzondere stukjes Rotterdam. 

De tocht start bij volkstuinvereniging Streven naar Verbetering, 

deelnemers worden daar ontvangen met een kop koffie en krijgen een routekaart, een boekje met beknopte informatie over de 10 deelnemende verenigingen én een stempelkaart. 

Bij elke vereniging kan bij bezoek een stempel worden gehaald. Degenen die een volle stempelkaart kunnen laten zien bij de laatste stempelpost (in volkstuinvereniging Blijdorp) krijgen een leuke verrassing. 
Tussen 10 en 12 uur kunnen fietsers de route ophalen bij Streven naar Verbetering en van start gaan. 

De meeste stempelposten zullen tot 17:00 uur geopend zijn. 

De feestelijke opening en tevens het sein voor de start van de fietstocht zal worden verricht om 10:30 uur, in het clubhuis van Streven naar Verbetering aan de Roel Langerakweg 33.  

De tocht eindigt bij volkstuinvereniging Blijdorp waar men met elkaar nog wat na kan praten en kan genieten van een drankje met lekkere hapjes. 

Hier sluiten deze Rotterdamse Open Volkstuinendag af.

Wellicht is deze kennismaking met de Rotterdamse volkstuinen aanleiding om op een later moment de volkstuinvoorzieningen nog eens te bezoeken om te genieten van de gastvrijheid.  

U bent ook op zondag en tot 1 oktober overdag grofweg van zonsopgang tot zonsondergang van harte welkom in deze parels van biotopen.

Het Platform Rotterdamse Volkstuinen is de organisator van de Open Volkstuindag. Het Platform vertegenwoordigt het merendeel van de 45 volkstuinverengingen in Rotterdam, verspreid over de hele stad, met in totaal 5300 volkstuinen. 

Op die volkstuinen komen gezinnen, families en vrienden samen. Volkstuinders zelf onderhouden de parken. Zij zorgen met elkaar voor een enorme biodiversiteit en doen dat al bijna 100 jaar.  

De deelnemende verenigingen behoren tot de oudste volkstuincomplexen van Rotterdam en graag vertellen zij over hun groene oases van rust en hun liefde voor het groen in de stad. 

Voel je welkom en geniet ervan!

Hartelijke groet en tot 8 f 9 juni,

namens iedereen in het Platform Rotterdamse Volkstuinen