Rotterdam plant voor tientallen miljoenen aan bomen in de stad: ‘Het voelt alsof je door een woestijn loopt’

Of er bomen in de straat staan of niet, dat kan op hete dagen zo 9 graden schelen. Rotterdam trekt daarom de komende vier jaar 57 miljoen euro uit voor meer groen. In totaal moet er 20 hectare groen bijkomen op pleinen, daken en langs het water.

Het rode asfalt van het voetbalveld op het Bleiswijkplein brandt onder de middagzon. De spijlen van de stalen afrastering flikkeren in het licht. Het plein zelf is verlaten. De bewoners van de flats rondom hebben hun vitrage of gordijnen gesloten om de warmte buiten te houden. De tien plantenbakken zijn gevuld met verdord groen. ,,Een hoekige heg, een paar bomen en een paar potten”, wijst wethouder Vincent Karremans
Dit is een van de vijftien pleinen die de gemeente de komende drie jaar gaat vergroenen. Onder het asfalt van het voetbalveld komt een wateropslag en op andere plekken maken de tegels plaats voor groen, perkjes, zithoeken, bomen en speeltoestellen.

In totaal moet er tot en met 2026 20 hectare aan groen bijkomen, dat staat in de nota Rotterdam gaat voor Groen. Op (school)pleinen, daken, aan de gevels van woningen, maar ook het ‘rondje bruggen- de kades tussen de Erasmusbrug en de Willemsbrug, langs de Rotte én de Steilrand (de 13,5 kilometer lange strook tussen de Schie en de Rotte) krijgen een groene Make-Over. Bewoners kunnen tot 10.000 euro voor hun groene plannen aanvragen.

De gemeente Rotterdam trekt in totaal 57 miljoen euro voor meer groen uit. Dat is bovenop de zeven grote groene stadsprojecten, zoals de herinrichting van het Hofplein. Een deel van die stadsprojecten loopt overigens door gestegen kosten vertraging op.

Want hoe warmer de zomers worden, hoe meer groen nodig is om het koel te houden

Vergroening is niet meer ‘leuk’ of ‘aantrekkelijk’, maar bittere noodzaak, zegt Karremans. Want hoe warmer de zomers worden, hoe meer groen nodig is om het koel te houden. Groene straten zijn tot wel 9 graden koeler dan stenige plekken. Dat ervoer Karremans zelf ook op de Zwartjanstraat. ,,Daar is vrijwel geen schaduw. Het voelt alsof je door een woestijn loopt. Het verschil met de groenere Rodenrijselaan verderop is dan enorm.”

Bijenhotels neergezet
Groen is daarnaast belangrijk voor de biodiversiteit én het zorgt ervoor dat inwoners zich prettiger voelen. Voor die biodiversiteit wordt ook nog eens 40 hectare Rotterdams gras aantrekkelijk gemaakt voor bijen. Dat betekent dat er bloemen worden gezaaid, minder vaak wordt gemaaid en dat er bijenhotels worden neergezet.

Als je hier langs loopt, hoor je de bijen zoemen

Vincent Karremans, Wethouder


Langs de Gordelweg ligt al zo’n bijenstrook. Het gras grenzend aan het fietspad is gekortwiekt, maar daarachter groeien lange sprieten gras, paarse, gele en witte bloemen. Een bord in de berm moet voorbijgangers duidelijk maken dat de gemeente niet laks is met maaien, maar dat het lange groen een doel op zich is. En het werkt, zegt Karremans. ,,Als je hier langs loopt, hoor je de bijen zoemen tussen het gras.”


‘Hoe hebben ze dat in godsnaam zo kunnen doen’
De hele gemeentelijke organisatie moet doordrongen zijn van het belang van groen en diversiteit, wil Karremans. Toch is dat, ook bij recent opgeleverde projecten, nog lang niet altijd terug te zien. ,,De Coolsingel is bijvoorbeeld ook niet supergroen”, zegt hij. De nadruk op groen is er pas sinds 2018, zegt Karremans. En de projecten die destijds ontwikkeld zijn, worden nu opgeleverd. ,,Daarvan denk ik af en toe ook: ‘Hoe hebben ze dat in godsnaam zo kunnen doen’.”


In de toekomst is groen belangrijker, maar zeker niet heilig. In april maakte de gemeente nog bekend dat er mogelijk drie volkstuincomplexen verdwijnen voor woningbouw. Ook wordt er gebouwd in het groen bij het Euromastpark, het Zuiderpark en Park de Twee Heuvels. Het klimaat is een uitdaging, maar de bouwopgave ook, zegt Karremans. ,,Mensen willen ook een huis hebben. Maar als we bouwen, doen we dat wel op een groene manier.”

Artikel van het AD

Geplaatst op 21-06-2023